BURN-OUT COACHING
Ben je bang dat je in een burn-out (bent) beland? Lukt het je gewoon niet meer om alle ballen in de lucht te houden? Heb je het gevoel dat je batterij leeg is en krijg je deze batterij ook door rust of afleiding niet meer opgeladen?
Door langdurig te veel stress kun je overspannen raken en vervolgens burned-out raken. Een burn-out is in feite niets anders dan het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Je ervaart steeds meer klachten die zowel lichamelijke als mentaal nog het meeste voelen als uitputting. Veel mensen lukt het vaak nog een hele tijd om hiermee door te werken. Je werkt je door je vermoeidheid heen, zet sport of sociale afspraken op een lager pitje of neemt met regelmaat een dag vrij om op te laden. Uiteindelijk voel je dat er ook geen echt herstel meer optreedt na een goede nachtrust of een week vakantie. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Je batterij is leeg, je energie letterlijk op. Ook dagelijkse taken worden een grote opgave voor je. Je wilt je niet ziekmelden. Maar het kost je de grootste moeite om je bed uit te komen, laat staan om je werk te doen...
Oorzaken van overspanning en burn out (stressoren, prikkels en draaglast)
In hoeverre en hoeveel stress je kunt dragen zonder er klachten van te krijgen heeft te maken met verschillende dingen. Allereerst hoeveel verschillende oorzaken er zijn voor de stress die je ervaart. Een aantal voorbeelden hierbij zijn; werkstress, leefomstandigheden, persoonlijke eigenschappen (bv. controle, perfectionisme, onzekerheid, introversie, HSP), omgeving, overmatige fysieke inspanning, sociale problemen of een chronische ziekte.
Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar prikkels.
Stress is een toestand van psychische spanning die het gevolg is van een prikkel (ook wel de stressor of de stimulus genoemd binnen de psychologie). We onderscheiden interne en externe prikkels. Interne prikkels ontstaan binnen de persoon zelf en externe prikkels ontstaan buiten de persoon om. Door oog te hebben voor de oorsprong van de prikkels kan stress daadwerkelijk worden aangepakt. Bij externe prikkels moet meestal de situatie veranderen (bijvoorbeeld; werkdruk, functie-invulling, leefstijl, communicatie werkvloer, etc) en bij interne prikkels vaak iets binnen jou zelf (bijvoorbeeld; belemmerende gedachten, doemdenken, onzekerheid, perfectionisme, faalangst etc).
Stress is daarnaast ook afhankelijk van de draagkracht en draaglast die jij ervaart. Draagkracht gaat hierbij over jouw belastbaarheid en draaglast over de ervaren belasting. Zolang deze twee in evenwicht zijn is het goed en spreken we van 'positieve stress'. Wist je dat je stress nodig hebt om überhaupt te kunnen functioneren?
Maar... natuurlijk is dit evenwicht er niet altijd, op alle momenten van je leven; soms maken we iets ingrijpends mee, breekt er een extreem drukke periode aan op je werk of heb je in je privéleven te maken met de zorg voor je kinderen of ouders; allemaal mogelijke redenen waardoor je tijdelijks een grote draaglast hebt waardoor er logischerwijs ook minder draaglast overblijft voor andere zaken.
Herken jij de klachten behorende bij overspanning en burn-out?
Burn-out klachten kunnen ontzettend veelomvattend zijn, veelal ervaar je zowel psychische als lichamelijke klachten. Onderstaand tref je de meest voorkomende burn-out klachten:
Waarneming psyche & gevoel
- vermoeidheid
- concentratieproblemen
- emotioneel
- frustratie
- geheugenproblemen
- gevoel van machteloosheid
- besluiteloosheid
- onzekerheid / minderwaardigheid
- laag zelfbeeld
- neerslachtig
- opgejaagd voelen
- wantrouwend zijn
- angst- en paniekklachten
- cynisch reageren en afstand voelen tot je werk of gezin
- makkelijk huilen
- prikkelbaar: snel ergeren, boos worden of een kort lontje
Waarneming van het lichaam
- futloosheid
- hoofdpijn
- slaapproblemen
- rusteloosheid
- duizelingen
- spierpijn rug, schouders en nek
- misselijkheid
- darmklachten
- hartkloppingen
- hyperventilatie
- hoge bloeddruk
- hypervigilantie (op scherp staan)
- benauwdheid
- vermoeidheid
- nerveuze tics
- lage weerstand en veel vaker verkouden / ziek
Naast de mentale en lichamelijke klachten heeft burn-out vaak ook veel invloed op je omgeving en interpersoonlijke relaties. Zo kunnen er plots conflicten ontstaan op je werk, binnen je vriendenkring of in je gezin. Misschien heb je juist een veel mindere belangstelling voor je omgeving met het verbreken van contacten als mogelijk gevolg. Zo kun je veel negatieve gedachten ervaren over jezelf en over anderen en zelfs twijfelen aan je relatie of je baan. Dit terwijl de oorzaak en de oplossing vaak heel ergens anders ligt..
Een coachtraject volgen
Als je het idee hebt in een burn-out te zitten / raken adviseer ik je om hier nu iets mee te doen. Want vaak gaat het vanzelf niet beter; het zal juist langer duren voordat je je weer ‘jezelf’ of sterker voelt. Ik help je graag bij dit herstelproces middels een burn-out coachtraject, een uitgebalanceerd coachprogramma waarbij ik rekening houd met jouw mogelijkheden en beperkingen maar waar we samen zodanig de diepte in springen dat jij hier uiteindelijk weer volledig in je eigen kracht komt te staan. Mijn psychologische achtergrond in combinatie met mijn loopbaanexpertise zorgt hierbij voor een complete aanpak.
Al de bovenstaande facetten en (nog veel meer) komen aan de orde tijdens ons burn out coach traject (persoonlijk of online). Om te herstellen is namelijk een actieve aanpak nodig, een burn out gaat niet vanzelf over, helaas. Daarnaast is deze actieve aanpak tevens nodig om te herstellen en over een paar jaar niet plots weer terug te vallen omdat je in dezelfde patronen blijft handelen en denken.
Vergoeding via jouw werkgever?
Stress- en burn-out coaching wordt helaas niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Mijn ervaring is dat het overgrote deel van de werkgevers heel graag (deels) betalen voor dit traject ten behoeve van het welzijn van hun werknemer. Ook voor jouw werkgever is het een win-win situatie wanneer jij geen jaar of langer de ziektewet in gaat met een burn-out. Ook hebben veel werkgevers verzuimverzekeringen die hierin voorzien.
Mocht je dit nu heel erg spannend vinden om voor te leggen bij jouw werkgever, ondersteun ik jou hier graag in. Laat dit je niet tegenhouden om stappen te gaan zetten in de goede richting en neem zeker contact met me op om hier samen even over te sparren; ik kan je vooraf ook tips geven hierbij .
Vrijblijvende kennismaking
Vertrouwen is voor mij een kernwaarde. Aan de basis van elk traject wat ik doe, dus ook bij burn-out coaching, ligt vertrouwen dik geschreven en omcirkeld in het midden van mijn pagina. Om ook daadwerkelijk mooie resultaten te boeken en doelen te verwezenlijken is het ontzettend belangrijk dat jij vertrouwen in mij als coach hebt en je veilig genoeg voelt om je volledig open te stellen naar mij toe.
En als dat er allemaal is, dan moet het ook nog gewoon 'goed voelen'. Die vaak genoemde 'klik' klinkt heel cliche maar is naast het vertrouwen minstens zo belangrijk.
Daarom plannen we altijd eerst een vrijblijvend contactmoment (via videobellen of telefonisch) om van jou te horen waar jij hulp bij kunt gebruiken en waarbij ik jou wat meer vertel over dit traject. Je kunt erop vertrouwen dat je privacy bij mij voor 100% is gewaarborgd. Ik ga uiterst zorgvuldig met jouw gegevens om en alleen als jij toestemming geeft, wordt jouw werkgever op de hoogte gebracht; ook als jouw werkgever dit traject voor je wil bekostigen. Daar kun je op vertrouwen!